Vrij als een vogel…

Alleen de vogels….kent u de tekst nog? In het liedje vlogen ze van oost naar west Berlijn. In werkelijkheid migreren vogels doorgaans langs de verticale Noord-Zuid as. De vogels volgen de seizoenen en het voedsel. Zo is het ook met arbeidsmigratie. Hier in arctisch Zweden houden mensen van wilde bessen. Bosbes, vossenbes en kruipbraam groeien in overvloed en door de middernachtzon is de smaak subliem. Maar wie gaat nog de hele dag gebukt bessen “kammen” met een muskietennet om als je die verse wilde bessen ook kunt kopen? Dus kwamen de Polen, Roemenen en Bulgaren hier bessen plukken. Nu worden er zelfs mensen uit Thailand ingevlogen. Een maand of twee zwaar werk en heel lange dagen. Naar verluidt verdienen ze er tussen de 4000 en 6000 euro mee. Maar wat doen diezelfde mensen de rest van het jaar? Zou er een kaart van Europa zijn waarmee je een roadtrip van poten, koppen, steken, pellen en plukken (what’s in a word?) zou kunnen uitzetten? Ik hoorde dat internetwerkers die werken waar ze willen zichzelf digitale nomaden noemen. Maar wat weten we van de echte nieuwe nomaden? Mensen die niet werken waar ze willen maar moeten werken waar ze kunnen? Hoe vinden ze emplooi? Wie wordt er beter van? Zijn ze vrij als een vogel of zijn ze vogelvrij?