Wie en waarom

Geboren en getogen op de rand van Overijssel en Drenthe begon ik mijn loopbaan als grondwerker-kabellasser bij een aannemer in Dedemsvaart. Na enkele jaren werken bij verschillende aannemers raakte ik in 1982 ongewild werkloos. Omdat de jeugdwerkloosheid in die tijd enorm was, leek mijn toekomst uitzichtloos. Ik besloot met enkel een rugzak een grote reis door Amerika te maken. Toen ik terugkwam, blaakte ik weer van zelfvertrouwen en vond snel een tijdelijke baan als verlichtingsmonteur. Daarna werd ik aangenomen als monteur telecominstallaties bij NS. Na vijf jaar besefte ik dat ik op een dood spoor zat.

De twaalf jaar dat ik werkte, was ik actief vakbondslid uit overtuiging en passie. Ik deed een toelatingsexamen, nam ontslag en volgde een vierjarige HBO-voltijdsopleiding arbeidsverhoudingen en personeelswerk.  Na mijn diplomering begon ik in 1992 aan een droombaan als districtsbestuurder voor de Industriebond FNV (later FNV Bondgenoten, nu FNV) in Groningen en Drenthe. Daar sloot ik vele bedrijfs-cao’s en sociale plannen af. Daarna werd ik landelijk onderhandelaar voor de schoonmaaksector en introduceerde ik een andere manier van werken. We gingen enorm veel de boer op om met schoonmakers te spreken en de vereniging van werknemers opnieuw op te bouwen.

Tussen 2008 en 2012 volgde ik de liefde en werkte in Brussel als senior policy adviser voor de federatie van Europese Metaalbonden (EMF, nu Industriall). Terug in Nederland werd ik chef collectieve belangenbehartiging bij Abvakabo FNV. In 2015/2016 kreeg ik de gelegenheid om een jaar als adviseur-trainer voor de Brusselse European Public Service Union EPSU in Centraal-en Oost Europa te werken. Eind 2016 verhuisde ik naar Zwitserland om daar als Head of Department bij UNI Global Union de wereldwijde activiteiten in de schoonmaak- en beveiligingssector met, voor en door onze lidorganisaties te coördineren.

Schrijven doe ik graag, niet altijd zonder fouten en, met uitzondering van een enkele gastblog, altijd namens mijzelf. De hostingkosten en andere betaalde diensten komen uit eigen zak.

Mijn primaire thema’s: internationale arbeidsverhoudingen en mensenrechten met nadruk op stakingsrecht, nepvakbonden en nep-cao’s. Ik leg ook weleens iets uit over instituties en procedures die in Nederland niet goed worden begrepen.