Eerste bijeenkomst in Kiev

Borispol airport ziet er inmiddels een stuk moderner uit. Het gevolg van de Europacup 2012. Een paar moderne gebouwen hebben de skyline van de stad flink opgetrokken. De wegen zitten nog steeds vol gaten en de verkeersdiscipline is ver te zoeken. Op een weg waar ik zelf niet harder dan 60 zou rijden, doen wij zo’n 140. In de stad is het 80 waar het kan en stilstaan waar er geen keuze over is. Maar dan zie ik links Hotel Ukraine het rechts Maidanplein. Een plaats die ik nog ken van mijn verblijf alhier elf jaar geleden. De sfeer was toen broeierig in de aanloop naar de oranje revolutie. Een jaar geleden was het weer het toneel van een grote opstand. Zo langzamerhand een plein in het collectieve nieuws geheugen. Voor hotel Rus staan veel te grote MPV’s, Porsches en zelfs een Maserati. Hoe armer het land hoe rijker de rijken. Vorige regeringen hebben staatsbedrijven voor een appel en ei overgedaan aan hun eigen familie. Dat zijn nu oligarchen en minigarchen. De zo goed als failliete staat voert een oorlog tegen rebellen in het oosten. Je merkt er hier niets van. Bij aankomst krijg ik “Rochen” chocolade en koekjes. Het merk is eigendom van president Petro Poroshenko. Dat leverde hem veel geld en de bijnaam Willy Wonka op. Intussen hoor ik van collega’s de harde economische werkelijkheid. Het is zoals altijd de gewone man die de grootste lasten draagt. De eerste dag proef ik de atmosfeer tussen de gasten uit Georgië, Armenië, Wit Rusland, Ukraïne en de Baltische landen. Op de tweede dag krijg ik anderhalf uur om mijn project te promoten. Het is de bedoeling dat ik Oost Europese bonden ga helpen met het ontwikkelen van activerend vakbondswerk. Tot mijn verbazing worden stellingen die in Nederland vaak als provocatief gelden hier instemmend ontvangen. Het besef dat er iets moet veranderen is alom aanwezig. Alhoewel ik zelf niet geheel tevreden was over mijn presentatie, leverde het een goede discussie op. Na afloop krijg ik een concrete uitnodiging van collega’s uit Litouwen en tonen de andere Baltics en Ukraïne belangstelling. Het was een prima try-out, ik kan mijn presentatie nog wat aanscherpen voor de bijeenkomst in Sofia volgende week.