De verheffing

333469

Ik las deze week op twitter dat betaalbare zorg het verkiezingsitem van 2018 gaat worden. Nee, zeiden anderen het wordt Nexit en immigratie. Ik heb er een paar dagen over na lopen denken. Zijn dit nu echt essentiële onderwerpen voor de toekomst? Natuurlijk is zorg belangrijk. Maar behalve wat gesleutel aan de verdeling verwacht ik daar geen grote koerswijzigingen. Een nationaal zorgfonds (mocht dat er al komen) is wat mij betreft ook gesleutel aan de verdeling zonder aardverschuivingen. Nexit en immigratie, het eerste is een hobby van een handvol idioten en immigratie gaan wij niet over, het overkomt ons.

Er zijn wat mij betreft veel belangrijker thema’s waar we niets of veel te weinig over horen. Echte ouderwetse politiek-ideologische vraagstukken. Die helpen politiek consistente antwoorden op nieuwe vragen te vinden voorbij de waan van de dag (en de polls)

Het eerste is groen versus groei. We kunnen de keuze niet eindeloos blijven uitstellen want binnenkort zijn de fossiele brandstoffen op. (En misschien is er wel een optimist die groene groei voorziet). Ik hoorde het als dilemma ergens in het begin van mijn vakbondsloopbaan uit de mond van Hilda Verwey-Jonker en daarna werd het te vaak overschreeuwd door de waan van de dag.

Het tweede is verheffing van onze samenleving naar een gelijke en inclusieve samenleving. Waar iedereen een zelfde rechtszekerheid heeft. Waar respect wederkerig is. En iedereen toegang heeft tot dezelfde voorzieningen en naar vermogen bijdraagt.

Mijn derde punt is onderwijs. En dan vooral niet beperkt tot de balans tussen studieschuld en collegegelden, want dat zijn wederom knoppen om aan te draaien. Nee, hoe richten wij ons onderwijs zo in, dat het bijdraagt aan de eerste twee onderwerpen.
Ik zou zo graag een samenhangende visie zien op deze drie onderwerpen. Een visie die handelingsperspectief voor gewetensvolle politici biedt. Het zou ze verheffen tot voorspelbare en betrouwbare mensen. Want als je het vakje eenmaal hebt aangekruist is het fijn dat de gekozene enigszins doet wat als kiezer verwacht en uitlegt wanneer dat niet mogelijk blijkt.